Na Dunaju je, v torek 10.aprila, v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije, potekal prvi letošnji dogodek v znamenju Svetovnega dneva čebel, ki ga od leta 2017 na pobudo Slovenije in Čebelarske zveze Slovenije s soglasno sprejeto resolucijo Generalne skupščine OZN praznujemo 20. maja

Župan g. Leopold Pogačar je skupaj s predsednikom državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejanom Židanom,  predsednikom zveznega parlamenta Republike Avstrije mag. Wolfgangom Sobotko in predsednikom ČZS g. Boštjanom Nočem v dunajskem parku Augarten uradno odkril spominsko ploščo čebelarju Antonu Janši tudi v slovenskem jeziku. Dogodka so se udeležili tudi člani domačega čebelarskega društva A. Janše s predsednikom društva g. Matjažem Pogačnikom na čelu ter predstavniki dunajske diplomacije in avstrijske politike ter Slovenci živeči na Dunaju. Goste je iz Slovenija prišla pozdravit tudi slovenska medena kraljica Valentina Marinčič.

Danes pod nemško ploščo in reliefom tako stoji še plošča v slovenskem jeziku, ki poudarja Janšev izvor. Zraven besedila, ki izpostavi pomen Antona Janše ne samo za čebelarstvo pač pa tudi za razvoj monarhije, lahko obiskovalec poskenira še QR-kodo, preko katere dostopa do uradne spletne strani Čebelarske zveze Slovenije, kjer se nahaja še več podatkov in informacij o čebelarju, svetovnem dnevu čebel in slovenskih čebelarjih. Sredstva za izdelavo plošče je v višini 3.294,oo eur zagotovila Občina Žirovnica .

Župan je v pozdravnem nagovoru izpostavil pomembnost postavitve plošče v slovenskem jeziku, sodelovanju Žirovnice in Dunaja preko A. Janše ter simboliko prisotnosti rojstne občine A. Janše Žirovnica v parku Augarten. Obenem se je zahvalil pobudnikom ideje postavitve plošče in ekipi Veleposlaništva RS na Dunaju za realizacijo. Ob tej priložnosti je župan v znak zahvale izročil spominska srebrnika, izdana ob svetovnem dnevu čebel, predsedniku zveznega parlamenta Republike Avstrije mag. Wolfgangu Sobotki in veleposlanici na Dunaju  Nj. Eksc. ge. mag. Ksenija Škrilec.

Fotografije (Občina Žirovnica,veleposlaništvo na Dunaju)

 

Zaenkrat še ni nobenih komentarjev.

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z (*).