VELIKONOČNI PRAZNIKI

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih – na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na

Praznik sam ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. V Sloveniji prazniku rečejo tudi vuzem.

Ime praznika v slovenščini je kar ustrezno. Drugi evropski jeziki so prevzeli zvečine staro hebrejsko ime pasha ali pa domače poganske: francosko Paques, holandsko Paach, italijansko Pasqua, grško Pasha ali Lampri, rusko Pasha, pač pa hrvaško in srbsko Uskrs (vstajenje) in češko velikonoce (kot naša velika noč). Slovensko narečno tudi vuzam, vezom (Bela Krajina), vazem Istra, kar izvira iz ‘vzem’ mesa po postu (primerjaj mesopust !). Angleško je Easter, nemško Ostern.

vir:Wikipedija

 

Zaenkrat še ni nobenih komentarjev.

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z (*).