Uspešna čistilna akcija

V občini smo uspešno izvedli spomladansko čistilno akcijo. K akciji so tako kot vsako leto pristopili vsi vaški odbori, ki so očistili svoje vasi z okolico in vaška korita. Sodelovala so tudi športna in druga društva, ki so očistila ostala območja. Člani DPM Žirovnica so prebarvali otroška igrala v Glenci in uredili njeno okolico, gasilci PGD Zabreznica in člani Čebelarskega društva Antona Janše pa so očistili Piškovco. Čista je tudi Završnica, saj je TVD Partizan čistil pot od Jezerc mimo Smokuškega mostu do jezera ter okolico jezera, Lovska družina Stol pa pohodne poti do Valvazorja (Rudna pot do Valvazorja, pot skozi Repše do Valvazorja). Kolesarji so ponovno poskrbeli za lepo okolico ob regionalni cesti. Udeleženci akcije ugotavljajo, da se ljudje obnašajo vedno bolj vzorno, saj je smeti vsako leto manj.

Občina je priskrbela za vrečke in rokavice ter zagotovila zasluženo malico in odvoz smeti. Po posredovanih podatkih je v čistilni akciji sodelovalo več kot 250 prostovoljcev, ki so poskrbeli za čisto in urejeno okolje.

Občina Žirovnica se zahvaljuje vsem vaškim odborom, društvom in posameznikom, kuhinji Osnovne šole Žirovnica in Lovskemu domu Stol, ki sta pripravila okusne malice in javnemu komunalnemu podjetju Jeko-in, za odvoz vseh odpadkov.

V razmislek pa še ena misel: “Naš modri planet je najbolj čudovito možno naravno okolje. Njegovo življenje je naše življenje, njegova prihodnost je naša prihodnost.” (Dalaj Lama)

Nekaj utrinkov

Župan otrokom rojenim v preteklem letu podaril sadna drevesa

V petek 20. maja smo v občini Žirovnica že tretjič podelili novorojenim otrokom v naši občini avtohtono sadiko drevesa, tokrat češplje. Gre tudi za simbolično dejanje, da naj vsak Slovenec zasadi vsaj eno drevo v svojem življenju in kot so pred leti, na Čebelarski zvezi Slovenije, ko so dali to pobudo, zapisali: »zakaj tega ne bi storili ob rojstvu«?.

Seveda s tem opozarjamo javnost tudi na pomembnost sajenja avtohtonih in medovitih rastlin. Ker pa to storimo vsako leto ob svetovnem dnevu Zemlje je simbolika še toliko večja.

Prisotne otroke, njihove starše, stare starše, sorodnike in prijatelje sta nagovorila v.d. ravnateljice g. Meta Zupan in župan g. Leopold Pogačar. Župan ob nagovoru ni skrival zadovoljstva da je bilo v letu 2017 v občini Žirovnica rojenih kar 56 otrok.

Radi bi se zahvalili šoli za gostoljubje, pogostitev in vsem prisotnim za udeležbo. Vsi, ki se dogodka niste uspeli udeležiti lahko drevesa prevzamete na občini Žirovnica, v času uradnih ur.

Objemi svoje drevo,
k njemu prisloni uho,
morda zaslišiš šepet davnin,
klice vesolja in šum globin.
Objemi svoje drevo
v samoti zelenih tišin,
da mir, ki v stoletja ga čas je ujel,
bo tvoje srce objel.
(http://pesmi.si/ansambel-tonija-verderberja)

Foto: P.Kus

Novice občine Žirovnica – maj 2018

Pozdravljeni,

v pripravi je nova številka  Novic občine Žirovnica, ki bo izšla v začetku maja. Rok za oddajo prispevkov je nedelja, 29.april.  Vabljeni, da poročate o svojem delovanju, zanimivostih v občini ali zanimivih občanih, grajate ali pohvalite za rubriko Hvalimo/grajamo, napišete svoje mnenje za rubriko Mnenja bralcev oz. nas pokličete (040 439 560) in poročali bomo mi.

 

Polona Kus,

urednica