Obnovljen čebelnjak Antona Janše

Na Breznici je v novih barvah zažarel spominski čebelnjak Antona Janše. S posegi, ki so potekali pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj, smo skušali vzpostaviti prvotno podobo čebelnjaka. Celostna obnova je obsegala zamenjavo dotrajanih delov in restavriranje panjskih končnic. Leseno streho je zamenjala prvotna slamnata, v notranjosti so bila izdelana naravna, zbita glinena tla.

Pri delu so bili uporabljeni tradicionalni, naravni, obnovljivi materiali, varni za čebele in obiskovalce. Za nasvete, zlasti kar se tiče čebelarske opreme, ki je svoj prostor dobila v zadnjem delu čebelnjaka, smo angažirali tudi lokalne čebelarje.

Z obnovo kulturnega spomenika je bila vzpostavljena pristna podoba spominskega čebelnjaka na avtentični lokaciji, kjer je nekoč čebelaril slavni Kuharjev Tone. Pomemben in prepoznaven element bogate čebelarske dediščine na slovenskem je tako ponovno vključen v turistično ponudbo našega kraja in predstavlja osrednjo točko čebelarskega turizma.

Obnovo je vodil Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, ki je na razpisu pridobil tudi delno sofinanciranje s strani Ministrstva za kulturo. Ostala sredstva za obnovo je zagotovila Občina Žirovnica.

vir: http://visitzirovnica.si/

 

Komentarji (1)

 • Janez Pivk

  Spoštovani!
  Kot čebelar sem vesel, da ste zelo lepo in v stilu obnovili čebelnjak
  Antona Janše.
  Ponosen sem tudi,da je rojstni dan Antona Janše postal svetovni dan čebel.
  Sedaj je še lepše biti slovenski čebelar. Janez Pivk

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z (*).