Ekipa prve pomoči civilne zaščite Občine Žirovnica v sestavi Matic Lukan, Jakob Tavčar, Urban Žemlja in Aleš Jekovec se je v soboto, 11. maja 2019 udeležila 24. regijskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite in Rdečega križa, ki je letos potekalo v Žireh. Preverjanje sta organizirala Izpostava Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Kranj in Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Škofja Loka v sodelovanju z Občino Žiri.

Ekipe smo pod budnim očesom strogih ocenjevalcev poskušale kar se da učinkovito in seveda pravilno oskrbeti poškodovance na štirih deloviščih. Vse delovne točke so temeljile na predpostavki, da je prišlo do močnega neurja oziroma viharja, v katerem so se poškodovale osebe (štiri osebe na vsakem delovišču). Poleg same oskrbe poškodovanih so bili ocenjevalci pozorni tudi na pristop do poškodovancev ter zlasti ravnanje z njimi po oskrbi poškodbe. Obenem smo se ekipe urile tudi v komunikaciji preko radijskih postaj. Poleg delovnih sta bili tudi dve prikazni točki, kjer smo si ogledali sodobno opremo gasilsko intervencijskega vozila ter poskusili ter spoznali način snemanja motoristične čelade.

Namen preverjanja je bil predvsem ugotoviti, čemu smo na vajah med letom posvečali premalo pozornosti, oziroma v čem smo lahko še boljši. Naša ekipa se je preverjanja udeležila v okrnjeni postavi, saj se dva člana ekipe preverjanja zaradi neodložljivih obveznosti nista mogla udeležiti. Tako smo se preostali člani ekipe po najboljših močeh trudili čim bolje opraviti z delovnimi točkami, ki so bile sicer pripravljene za šest članov ekipe. Kljub nepopolnosti ekipe smo bili konkurenčni ostalim. Vse ekipe smo prikazale visoko raven znanja ukrepanja tako, da se je med nami bil hud boj za čim višje število doseženih točk oziroma čim boljšo uvrstitev. Prvo mesto je osvojila ekipa iz Škofje Loke, ki se bo v mesecu oktobru udeležila državnega preverjanja, ki bo potekalo v Postojni.

Ob koncu bi se radi zahvalili Občini Žirovnica in Štabu Civilne zaščite Občine Žirovnice za materialno podporo oziroma opremljanje naše enote, prostovoljnemu gasilskemu društvu Zabreznica za izposojo opreme, Hidroelektrarni Moste za izposojo kombija ter vsem skavtom, ki so nam pomagali na naših vajah med letom.

 

Aleš Jekovec

Vodja ekipe

Zaenkrat še ni nobenih komentarjev.

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z (*).