Skoraj raj si, ti Gorenjska, sive gore in zelene reke...

Na levem bregu Save se ob vznožju Stola razprostira ravnina, na kateri je v preteklosti zraslo deset vasi: Moste, Breg, Žirovnica, Selo, Zabreznica, Breznica, Vrba, Doslovče, Smokuč in Rodine.

“Kašarija“, kot domačini te vasi imenujejo, še bolj kot po lepoti pokrajine, slovi po svoji bogati kulturni dediščini. Ta obsega nekaj pomembnih kulturno-zgodovinskih spomenikov po vaseh, med katerimi najbolj izstopajo v muzej preurejene rojstne hiše: največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, pisateljev Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna ter jezikoslovca Matija Čopa, v kulturno-zgodovinsko zakladnico kraja pa sodi tudi Janšev čebelnjak.

Občina Žirovnica je območje po katerem vodijo številne sprehajalne, planinske, kolesarske, gorsko-kolesarske in jahalne poti ter s tem ponuja številne možnosti za rekreacijo. Dolina Završnice je priljubljeno izhodišče za vzpone na bližnje gorske vrhove in obiske planinskih postojank (Valvasorjev dom, Prešernova koča na vrhu Stola, Planinski dom na Zelenici ipd.), za sprehajanje pa je najbolj privlačno območje Peči, od koder se odpira čudovit razgled proti Julijcem, Pokljuki, Jelovici, Ajdni in Potoški planini. Za sprehajalce je zanimiva tudi Zabreznica s cerkvijo Sv. Lovrenca. Tu vodijo izjemno zanimive dolinske jahalne poti, nepozabne so gorske jahalne ture, v posebno ponudbo kraja pa sodi tudi vožnja z zapravljivčkom ali lojtrnikom.

Pot kulturne dediščine v besedi

Skoraj raj si, ti Gorenjska, sive gore in zelene reke,
tu življenje skriva svoj zaklad,
stara si kot sonce, mlajša kot pomlad.
Siva pot, vodi me, kamor hoče srce,
na Gorenjsko, kjer gore so,
vodi me, siva pot…

(Aleksander Mežek)

Breg

 


Breznica

 


Doslovče


Moste

 


Rodine

 


Selo pri Žirovnici

 


Smokuč

 


Vrba

 


Zabreznica

 


Žirovnica

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Osrednja vsebina