Župnijska cerkev Žalostne matere božje

Novo župnijsko cerkev na Breznici so l. 1819 začeli graditi na sredini fare. Arhitekt cerkve je bil Blasio Zamolo iz Gemone, ki se je nad glavnimi vrati tudi podpisal. Iz leta 1819 je ohranjen seznam gospodarjev, kateri so s prostovoljnimi prispevki obljubili podpreti gradnjo nove cerkve.

Cerkev je posvetil na dan sv. Avguština, 28. avgusta 1821, škof Avguštin Gruber, ki je ta dan prvič govoril v slovenskem jeziku.

Cerkev leži ob lokalni cesti Moste – Begunje, med pokopališčem in prvotnim župniščem. Je klasična stavba, sestavljena iz vhodnega dela, ladijske dvorane, krstilnice, štirih stranskih kapel, prezbiterija s še eno kapelo in zakristijo ob njem. Cerkev je dolga 34m, široka 10,35m in visoka 12,30m.

V sredini fasade je glavni vhod s pravokotnim portalom in profiliranim nadstreškom, ki se nadaljuje v trikotnik, zapolnjen s ploščo, na katero se je podpisal gradbenik: “Fecit Blasio Zamolo di Gemona”. Nad vhodno fasado se iz strehe dviguje zvonik, ki se končuje s čeladasto streho, z večjo ter z manjšo svetlobnico in križem na vrhu. Zvonik ima na vseh straneh še po eno pravokotno okno in številčnico z uro. Vhodni prostor se nadaljuje v nekoliko širšo ladjo s kapelami. Na južni in severni strani je po dvoje oken v kapelah in stranska vhoda s pravokotnima portaloma. Cerkev se nadaljuje v ožji prezbiterij, h kateremu sta prislonjeni še kapela in zakristija, obe veliko nižji od prezbiterija. Prezbiterij se triosminsko zaključuje in ima dve veliki podolžni pravokotni okni iz barvastih stekel ter v višjem delu se dve polkrožni. Cerkev ima dvokapno streho, ki se v apsidalnem delu šesterokotno zaključi.

Cerkev je bila temeljito obnovljena l. 1993, pred novo mašo g. Matjaža Ambrožiča.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Osrednja vsebina