Kulinarične aktivnosti na zgornjem Gorenjskem (RAGOR) – Vabilo
Od praznične do preproste, delavske prehrane
Na zgornjem Gorenjskem aktivno obeležujejo letošnje leto, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija.
Jesenice, 16. 4. 2021
V sredo, 21. 4. 2021 ob 18.00 bo preko ZOOM-a prenos kulinarično – etnološke delavnice, ki bo potekala v delavski kuhinji v Kasarni na Stari Savi na Jesenicah. Predstavili bodo značilnosti delavske prehrane, posneli delavsko kuhinjo, njene elemente in pripravili zelenjavno enolončnico. Delavnico organizirata Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) in Gornjesavski muzej Jesenice. Prijave sprejemajo na mail ambroz.cerne@ragor.si ali tel. št.: 04 581 34 15.
RAGOR v zadnjih letih veliko pozornosti posveča domači kulinariki. Med letoma 2016 in 2019 je bil kot projektni partner vključen v mednarodni projekt AlpFoodway, ki je raziskoval alpsko prehransko dediščino. Cilj projekta je bila priprava kandidature alpske prehranske dediščine za njen vpis na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine. Posneli so kratke dokumentarne filme o prehranski dediščini na zgornjem Gorenjskem. V Ratečah so izvajali medgeneracijske kuharske delavnice, izdelali skupni meni Rateška južna, ki je dostopen v rateških gostilnah, izdali knjigo Rateška košta – Prehranska dediščina Rateč in posneli promocijski turistični film Dobrodošli v Ratečah!. Vse video gradivo je dostopno na spletnem kanalu You Tube.
Ob koncu projekta AlpFoodway so zaradi izjemne obiskanosti in priljubljenosti nadaljevali z medgeneracijskimi kuharskimi delavnicami. Razširili so jih iz kranjskogorske še na jeseniško in radovljiško občino. Poimenovali so jih KUHAM DOMAče. Na delavnicah pripravljajo domače jedi, ki so značilne za lokalna okolja zgornje Gorenjske. Namen delavnic je ohranjati in širiti znanja o pripravi teh jedi in jih prenesti na mlajše generacije. Od lanske jeseni jih zaradi razmer izvajajo preko ZOOM-a. Udeleženci so bili sicer prikrajšani za vse okuse in vonjave, a je bila udeležba preko spleta omogočena praktično komurkoli. To je povečalo prepoznavnost in priljubljenost projekta širše po Gorenjski. Sodelujejo z lokalnimi gospodinjami, šolami, muzejem, društvi in gostinci. Ob zaključku leta izdajo e-knjižico receptov, nekaj delavnic tudi posnamejo in jih objavijo na spletu.
V letošnjem letu, ko Slovenija nosi častitljivi naziv Evropska gastronomska regija, projekt nadgrajujejo na različne načine. S kulinarično izmenjavo Od tepke do kôce so povezali lokalni skupnosti iz Podbrezij in Rateč. Rateški mojstrici sta v Podbrezjah prikazali izdelavo rateških kôcavih (hruškovih) krapov, podbreški pa v Ratečah izdelavo Podbreške potice iz suhih hrušk tepk. Kulinarično izmenjavo sta s svojo navzočnostjo počastila župana Kranjske Gore in Naklega ter etnolog prof. Janez Bogataj. Pred veliko nočjo so z Gornjesavskim muzejem Jesenice pripravili sklop kulinarično – etnoloških delavnic, v katerih so se posvetili prehranski dediščini velike noči. Posneli so etnološki film o izdelavi prajklnov (cvetnonedeljskih butar) in kuhanju prest, ki jih v Ratečah in Kranjski Gori ob tej priložnosti obešajo na prajklne. Preko ZOOM-a je Cirila Kosmač Rabič iz Mojstrane prikazala izdelavo pehtranove potice, Olga Kajfež iz radovljiškega Društva žensk z dežele pa izdelavo gorenjske prate. Na Jesenicah v sodelovanju z lokalnimi gostinci pripravljajo skupni meni Delavska malca, ki bo popestril obstoječo ponudbo jeseniških gostiln. Meni bo vseboval preproste jedi, ki so bile v jeseniškem okolju značilne zlasti za delavski razred.
S povezovanjem na več nivojih si RAGOR na zgornjem Gorenjskem prizadeva dvigniti zavest o pomenu prehranske dediščine, širiti bogata znanja starejših domačinov in jih prenesti na mlajše rodove, v prakso, na krožnike, v gostilne, skratka, v življenje.
Več informacij:
Ambrož Černe, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske
E: ambroz.cerne@ragor.si
T: 04 581 34 15
Slika 1: Vera Grgurič (penzion Pr Betel) iz Planine pod Golico je lani oktobra prikazala pripravo gorenjskih ajdovih krapov. Foto: Špela Ankele, Slovenske novice.
Slika 2: Olga Kajfež iz Društva žensk z dežele občine Radovljica je pred lanskim božičem prikazala peko orehove potice. Foto: Špela Ankele, Slovenske novice.
Slika 3: Na kulinarični izmenjavi Od tepke do kôce marca letos sta na domačiji Matijovc v Štali 1894 ratešci Jerca Kramar in Tina Brlogar prikazali izdelavo rateških kôcavih krapov. Teden kasneje so podbrežani vrnili obisk. Podbreški mojstrici Veronika Aljančič in Marija Štaut sta v Ratečah prikazali podbreško potico iz suhih hrušk tepk. Foto: Špela Ankele, Slovenske novice.
Prof. Janez Bogataj: “Prireditev Od tepke do kôce lepo potrjuje tisto, kar v stroki govorimo že desetletja: da so živila, ki nam ležijo pred domačim pragom, najbolj izzivalna za ustrezno ponudbo v sodobnosti. Ne potrebujemo prehranskega muzeja, ampak spoštovanje te dediščine, po drugi strani pa nas ta dediščina lahko navdihuje za iskanje novih rešitev.”
Sliki 4a in 4b: Cirila Kosmač Rabič iz Mojstrane na svojih delavnicah rada obudi spomine iz mladosti, ko se je kuharskih spretnosti učila od svoje mame. Na spletni delavnici pred veliko nočjo je prikazala izdelavo pehtranove potice. Foto: Ambrož Černe, RAGOR.
Slika 5: »Govnč in jabuka u šlafroku so bila ponavadi ob petkih za kosilo«, pove Vijoleta Smolej s Prihodov (nad Jesenicami). Enostavne, brezmesne jedi so bile nekoč na mizi čez teden, zlasti ob petkih. Na spletni delavnici lani novembra je prikazala pripravo govnača – gorenjske enolončnice iz zelja in krompirja ter ocvrtih jabolk. Foto: Špela Ankele, Slovenske novice.
Video:
Projekt AlpFoodway:
Kratki dokumentarni filmi o prehranski dediščini zgornje Gorenjske:
- Pridelava in uporaba zelja na Zalem Logu: https://www.youtube.com/watch?v=N6ll02B2WMI&
- Pridelava in uporaba trdinke v Bohinju: https://www.youtube.com/watch?v=aR3Oj11shUg
- Rateški krapi: https://www.youtube.com/watch?v=63PcsdIm_b8&
- Hruška tepka in gorenjski tepkovec: https://www.youtube.com/watch?v=5N2-7rXtcSU&
- Velikonočni žegen: https://www.youtube.com/watch?v=g3waCEEbWOo
Dobrodošli v Ratečah: https://www.youtube.com/watch?v=WDTSwvx5kDs
Intervju Anton Komat: https://www.youtube.com/watch?v=cXE8rZCt_QM&
Projekt KUHAM DOMAče:
Koline na domačiji Globočnik (Globoko, Radovljica), serija 8 kratkih dokumentarnih filmov (KRVAVICE, ŽELODČKI IN PEČENICE, GODLJA, OCVIRKOVICA, SVINJSKA PEČENKA, ŽONTA, ŽOLCA, JETRNA PAŠTETA), december 2020:
https://www.youtube.com/watch?v=42yTGFbCBJc&list=PLS3yfgbxwd8GhEC_JRnecprbm6vlVWoH
Kulinarična izmenjava Od tepke do koce, 12. 3. 2021, Rateški krapi:
https://www.youtube.com/watch?v=_5LaHY9El0g&
Kulinarična izmenjava Od tepke do koce, 19. 3. 2021, Podbreška potica:
https://www.youtube.com/watch?v=zLP32Wv1y8w&
KUHAM DOMAče: Pehtranova potica (posnetek delavnice, 24. 3. 2021):
https://www.facebook.com/watch/live/?v=736012840377290&ref=watch_permalink
KUHAM DOMAče: Gorenjska prata (posnetek delavnice, 30. 3. 2021):
https://www.youtube.com/watch?v=4cpkWKicGDI&